Witam. ABS działa? Opisane objawy wskazują na sygnalizację niesprawności tego układu.
Głośniki tył Octavka I
Zwiń
X
-
Głośniki tył Octavka I
Mam pytanie czy w Octavii I można zamontować głośniki w tylnych drzwiach?? I czy trzeba montować je w tych małych kratkach przy klamce czy gdzie indziej?? Może one mają inne przeznaczenie.(Nie mam w nich el.szyb, bo mam tylko przednie elektryczne.)
Octavia 1.9 TDI ASV 2004---> FOTKI
Była Fabia 1 1.4 MPI CLASSIC
Jest O1 1.9 TDI ASV DRIVE
Jest RAPID 1.2 TSI CJZD 110 KM RM 2016
-
-
Co to znaczy głośniczki wysokotonowe ?
Komentarz
-
-
czyli z tylu mozna takie zamontować. Ile kosztują takie "tweeter'y"?
Komentarz
-
-
roLLo, odpuść sobie ten tył, szkoda Twojego czasu, pieniędzy i roboty. Nie da to żadnego efektu, no chyba że podczas jazdy przełazisz na tył, kładziesz się na kanapie i słuchasz muzyki, wtedy ok, w pozostałych przypadkach nie ma to sensu. Zrób porządnie przód (wygłuszenie itd. poczytaj jak chłopaki robili cuda) a gwarantuje że będziesz zadowolony.
Komentarz
-
-
roLLo zauważ tylko jedną sprawe - jesli zamontujesz w tych miejscach glośniczki wysokotonowe to zwróć uwagę w jak malej odleglości będą one od Twoich uszu, biorąc pod uwagę fakt że są to głośniczki ''grające'' tylko wysokimi tonami sprawisz ze będzie Cie drażnić ich nadmiar w słuchanej muzyce - będą Ci gwizdać prosto w ucho.
Jeśli chcesz zapewnić tylnym pasażerom troche dzwieku to lepiej pomyslec nad innym rozwiązaniem, np. jakies lepsiejsze głośniczki w tylnej półce wyciszone na tyle że będą je słyszeć pasażerowie tylnej kanapy ale nie Ty.
Jeśli zaś myślisz ze montując głośniki z tyłu uzyskasz fajny przestrzenny dźwięk to uwierz - tylko pogorszy to sprawe -(prawa fizyki)
Ogółem jakiegokolwiek wątku o głośnikach z tyłu byś nie założył usłyszysz jedną SŁUSZNĄ odpowiedz - zainwestuj w przód a będziesz baaardzo zadowolony
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kozi1987zainwestuj w przód
Co można zrobić nie prując tapicerki, nie klejąc mat itd. aby jednak poprawić odsłuch w Octavii? Osobiście pozmniejszałem kondensatorki na tweeterach i już jest lepiej, brakuje jednak ciągle dołu pasma. Nie chodzi tu o takie basy, żeby w fotel wbijało ale takie żeby jednak dźwięk nie był suchy jak pieprz. Może na jakieś inne zamienić głośniki w dole drzwi? Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym względzie?
Komentarz
-
-
Nexus6, dokładnie tak jak kolega pisał. Nawet wsadzenie głośników za 1tyś też nie wiele zda jak nie przygotujesz im odpowiedniego miejsca pracy. Wiem bo sam wytłumiałem drzwi i powiem szczerze że nawet seria w OI potrafi wtedy ładnie zagraćNavi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SuchyXzpluta, wytłumiaj drzwi bez obaw Mi to zajęło jakieś 4-6 godzin roboty dodam że robiłem sam i pierwszy raz.
Komentarz
-
-
Kupujesz sześciopak piwa i robisz. Nie ma lepszej satysfakcji jak zrobienie czegoś samemu i potem banan na twarzy :szeroki_usmiech. Sam się wahałem przez 2 miesiące czy robić samemu czy komuś to zlecić ale postanowiłem zrobić to sam i się udało. :lol:Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SuchyXSam się wahałem przez 2 miesiące czy robić samemu czy komuś to zlecić ale postanowiłem zrobić to sam i się udało. :lol:
A co konkretnie robiłeś? Samo wytłumienie drzwi czy coś więcej? I jak się ma efekt w stosunku do wkładu?
Komentarz
-
-
Kupiłem maty dwa rodzaje jedna miękka druga twarda. Miękką dałem do środka na blachę drzwi od wew. a miekką mate dałem na otwory technologiczne. Do tego dokupiłem dystanse z MDF i wywaliłem te plastikowe do który się przykręca głośniki oraz oczywiście jak złożyłem z z MDF to uszczelniłem je dookoła silikonem aby głośnik w jego obrębie nie łapał lewego powietrza. A dlaczego miękka mata do zaklejenia otworów technologicznych a dlatego bo łatwiej da się ją ułożyć bo trzeba lekko ją wgiąć do środka żeby potem boczek od drzwi ładnie się dopasował i dało się przykręcić.
http://www.powe.com.pl/product_info....roducts_id/119 - takie dystanse pasują jak ulał. Oczywiście zamówiłem z opcją impregnacji aby w razie czego jakby woda się dostała na nie to żeby nie napuchły.
I najważniejsze jakbyś się zdecydował na robienie samemu to dobrze odtłuść elementy te na które będą przyczepiane maty żeby potem Ci się z czasem nie odkleiły. No i musisz mieć dobrą suszarkę albo opalarkę by maty nagrzać je przed nałożeniem wtedy są miekkie łatwo się je układa. Jak ostygną to z twardnieją. Ja wytłumiałem w tamtym roku też właśnie jakoś w tym okresie czasu i po zimie jak i po wakacjach nic z nimi się nie stało a wiem to stąd bo jak przyciemniałem szyby to musiałem trochę kawałek maty odkleić aby się do śrub dostać. Także jak masz w planach przyciemnić sobie szyby to najpierw to zrób a potem się weź za wytłumianie bo inaczej narobisz sobie podwójnej roboty tak jak ja :szeroki_usmiechNavi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
Komentarz
-
Komentarz